«..Vi tenker jo at de er forsinka..»
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3019197Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne forskningens tema handler om spesialpedagogens erfaringer med språkkartlegging av flerspråklige barn med forsinket språkutvikling. Språkkartlegging av flerspråklige barn med forsinket språkutvikling.
Til forskningens teorigrunnlag vil jeg vise til tidligere funn i tidligere forskning. Denne benyttes som et sammenligningsgrunnlag med nyere empiri. Studien er avgrenset til flerspråklige barn i barnehagen.
Forskningens metodiske fremgangsmåte er av et kvalitativt design ved bruk av intervju i innhenting av datamaterialet. Forskningsintervjuenes rammer og forutsetninger er formet på en semistrukturert måte, og med det subjektive perspektivet som et fellestrekk for de alle. Intervjuene har etter endt transkribering, blitt tematisk analysert. Det fra disse analysene at funnene har kommet frem. Begreper å bemerke seg i oppgaven er forutsetninger, erfaringer, språkkartleggingsverktøy, utvikling, forventninger og språkmiljø.
Erfaringer med språkkartlegging av flerspråklige barn med forsinket språkutvikling i barnehagen, virker å være et tema som engasjerer og fortviler. Gjentagende i intervjuene ble det utrykt at det er behov for mer kunnskap på feltet flerspråklighet, og tilrettelagte anvendbare språkkartleggingsverktøy. Informantenes erfaringer er varierende.
I funnene fra forskningen, fremstår observasjon er en foretrukket metode i språkkartleggingsarbeidet av flerspråklige barn. Spesialpedagogenes arbeidstilhørighet har gitt dem subjektive erfaringer med utførelsen av tilpasninger knyttet til språkkartleggingsmetoder.