Barnelitteratur og barnesamtaler om empati og mangfold
Abstract
Den realistiske og folkekjære barnebokforfatteren Anne-Cath Vestly(1920-2020) skal en gang ha sagt,: «møter jeg et barn, møter jeg et menneske». Hun var med det en tidlig forkjemper for å løfte fram barns rett til likeverdig deltakelse i samfunnet, og en viktig stemme for dagens barnesyn. Gjennom studieårene mine ved Dronning Mauds Minne Høgskole har jeg blitt særlig opptatt av hvordan voksne lytter til, og snakker med barn. Den gode samtalen er viktig for barns emosjonelle utvikling, og for det inkluderende fellesskapet.
Samfunnet har alltid vært påvirket av mangfold, men fokuset på begrepet har økt. Som det står i Rammeplanen fra 2017, «Barnehagen skal fremme respekt for menneskeverdet ved å synliggjøre, verdsette og fremme mangfold og gjensidig respekt» (Kunnskapsdepartementet, 2017, s. 11). Jeg ville med dette utgangspunktet snakke med to barnegrupper om mangfold og empati gjennom barnesamtaler om barneboken «Mine to oldemødre».
Jeg tok utgangspunkt i mine egne interesser for litteratur, pedagogisk grunnsyn og fordypningen i studieløpet, og kom omsider fram til problemstillingen:
«Hvordan kan «Mine to oldemødre» brukes som utgangspunkt for anerkjennende barnesamtaler om mangfold og empati i en barnehage?»