Møte mellom barn og voksen: samspill i praksis
Abstract
Jeg har både sett og, som barn, selv opplevd det jeg mener kan beskrives som dårlig, eller i alle fall mindre god kvalitet i voksen-barn-samspill. Jeg har også sett og opplevd det som etter min mening er god kvalitet i voksen-barn-samspill. Over de siste årene, hvor jeg har opplevd et fokus på utvikling, kursing, refleksjon og evaluering i personalgrupper, har jeg opplevd mer av det positive enn det negative. Når vi da, høsten 2019 var på foredrag med May Britt Drugli, og hun presenterte funn fra GoBaN-studien og en egen studie, som begge fortalte at norske barnehager skårer middels til middels+ på relasjon og samspill, ble jeg stående igjen med en del spørsmål (Drugli, 2019). Hva er egentlig kvalitet? Hvordan måles det? Hva gjør vi galt når det kommer til relasjon og samspill med de yngste barna? Hva gjør vi bra?
Jeg leste rapporter og presentasjoner fra GoBaN-studien og sluttkonferansen og kunne se, uten at jeg fant de samme tallene som Drugli hadde presentert, hvorfor norske barnehager skårer middles – middles+ (Baustad, 2019). Samtidig ble funnene presentert med et fokus på kvaliteten, hva det var som kjennetegner de gode barnehagene (Alvestad, et al., 2019). Med bakgrunn i dette har jeg hele veien vært klar på at jeg i denne bacheloren ønsket å se etter det som var bra. Jeg ønsker et fokus på kvalitetene som kan ses i voksen-barn-samspillet, som da er tema for min bacheloroppgave.
Da jeg begynte arbeidet med bachelor hadde jeg nettopp byttet fra å jobbe med de eldste barna til de yngste. På denne avdelingen hadde jeg en barnegruppe som strakk seg fra yngste på 10 måneder til eldste på 3 år. Det var spennende å se forskjellen på hvordan barna i de ulike aldersgruppene tok kontakt med personalet, og hvordan personalet balanserte oppmerksomheten mellom 2-3-åringene som tok den plassen de ville ha, og ettåringene som ikke på samme måte kunne rope «se på meg». Min problemstilling ble derfor;
Hva innebærer god kvalitet i voksen-barn-samspill på en småbarnsavdeling, og hvorfor er det viktig å ha fokus på samspillet i barnehagehverdagen?