Samtaler under måltider i barnehagen: hvordan legger personalet til rette for samtaler under måltider på en storbarnsavdeling?
Abstract
I Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen, står det at måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barna får medvirke i mat- og måltidsaktiviteter (Helsedirektoratet, 2018). Det å ha måltidet som pedagogisk arena, er avhengig av personalet som jobber i barnehage. Måltid er en hverdagsaktivitet, og utgjør en viktig del av barnehagehverdagen, og da er det viktig at det også er lærerikt. Det står i rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver at personalet i barnehage «skal legge til rette for at måltider bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna» (2017, s. 50). Gjennom å ha hatt praksisperioder i barnehagen, har jeg blitt nysgjerrig på å finne ut hvordan personalet jobber med å legge til rette for samtaler under måltider som tema.
Gjennom flere praksisperioder, har jeg opplevd at innholdet i samtalene under måltider varierer en god del. Jeg har observert at noen ansatte tar det veldig seriøst, og er tilstedeværende sammen med barna gjennom hele måltidet. De oppfordrer barna til å snakke ved å stille åpne spørsmål slik at barnet får delta i samtalen. Det finnes også ansatte som ser måltidet som en fin mulighet til å snakke med andre ansatte. Det betyr ofte at barna får oppmerksomhet kun hvis de gjør noe de ikke får lov til. For å finne ut mer hvordan det legges til rette for samtaler under måltider, har jeg kommet fram til følgende problemstilling:
Hvordan legger personalet til rette for samtaler under måltider på en storbarnsavdeling?