"Det er artigere å synge til sangkort enn Youtube": Hvordan er barnehagelæreres forhold til musikkarbeid i barnehagen ved bruk av streamet musikk kontra å synge og spille med barn?
Abstract
I løpet av mine tre studieår og tre praksisperioder, pluss vikarjobb i barnehage har jeg fått ulike erfaringer med bruken av musikk i barnehagen. Jeg syns det har vært interessant å sett hvordan de ulike barnehagene jobber med musikk. Det har vært varierende, men når jeg har samtalt med forskjellige folk som jobber i barnehager om musikk har jeg fått et inntrykk av at de fleste ser at de gjerne skulle hatt mer fokus på det. Med dette inntrykket ønsket jeg å få et større innblikk i musikkarbeidet i tre utvalgte barnehager.
Musikken har vært viktig for meg hele livet. Jeg kommer fra en familie der vi er glad i å spille og synge, og også å høre på musikk. Selv bruker jeg Spotify daglig, og Youtube blir også ofte brukt. Musikken er lett tilgjengelig i dag. Jeg har også selv vært veldig glad i at folk spiller instrument og synger for meg, samtidig som jeg liker å gjøre det selv. Jeg har hatt mange positive opplevelser rundt det å gjøre det selv. Det jeg har nevnt, er noen av grunnene til at jeg velger å skrive om temaet musikk, og da spesifikt digital og streamet musikk kontra å spille og synge med barn.
Aktualiteten i dagens samfunn i forhold til musikkarbeid i barnehagen er stor, da dette ser ut til å spille en viktig rolle i våre liv. Både streamet musikk og den levende musikken vi lager selv. Under fagområdet kunst, kultur og kreativitet i rammeplanen (2017) kommer det fram at barnehagen skal jobbe med musikk. Personalet skal «motivere barna til å uttrykke seg gjennom musikk, dans, drama og annen skapende virksomhet, og gi dem mulighet til å utvikle varierte uttrykksformer» (Utdanningsdirektoratet, 2017, s. 51). Dette kan barnehagepersonalet oppnå ved å både benytte seg av streamet musikk, og å spille og synge selv.