Matglede i barnehagen: Hvordan legger barnehagen til rette for at alle barn kan oppleve matglede
Bachelor thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2676582Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne bacheloroppgaven ønsker jeg å se på barnas rolle i måltidsituasjoner og hvordan personalet legger til rette for det gode måltidet. Etter flere år i yrket, med erfaring fra forskjellige barnehager, har jeg erfart hvor ulikt måltider blir gjennomført. Jeg har erfart hvordan det kan legges til rette for et godt måltid og hvor fort det er at barna får en dårlig måltidsopplevelse. Jeg synes det er viktig at måltidet blir forankret som en pedagogisk plattform, slik det står i Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen (Helsedirektoratet, 2018) (heretter omtalt kun som Helsedirektoratet). Et barnehagebarn bruker omtrent to timer av barnehagehverdagen rundt matbordet. Det blir mange timer i løpet av ett år. Derfor er det viktig at man har en pedagogisk plan for hvordan man skal gjennomføre måltider.
Helsedirektoratet (2018, s. 24) skriver at mange barn har i ukedagene flere måltider i barnehagen enn hjemme. Måltidene i barnehagen utgjør en viktig arena for barnets spiseutvikling. Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (heretter omtalt som Rammeplanen) legger vekt på at måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner (Rammeplan for barnehagen, 2017, s.13).