Barnehagen som maktutøver i et foreldreperspektiv
Abstract
I barnehagelovens formålsparagraf står det at barnehagen i samarbeid og forståelse med hjemmet skal ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling (Barnehageloven, 2005, §1). Ifølge Thoresen (2017, s. 85-86) ligger det største ansvaret hos barnehagen når det gjelder å legge til rette for et godt samarbeid, men det betyr ikke at foreldre kan trekke seg unna å tenke at de er mindre viktig. Glaser (2018, s. 52) skriver i sin bok om foreldresamarbeid at maktaspektet er sterkt framtredende i relasjonen mellom foreldrene og barnehagen. Dette ble utgangspunktet for å velge makt i samarbeidet mellom barnehage og hjem som tema for studien. Jeg har ønsket å få mer innsikt i foreldrenes opplevelse av samarbeidet med barnehagen i et maktperspektiv, og undersøke hvordan makt kan ha påvirkning på samarbeidet. Siden studien bygger på foreldreperspektivet, har jeg bevisst valgt å bruke samarbeid mellom barnehage og hjem i stedet for foreldresamarbeid.
Problemstillingen min ble: Opplever foreldre at barnehagen har makt, og hvordan kan barnehagen som maktutøver ha en påvirkning på foreldre som samarbeidspartnere?
Jeg vil presisere at denne studien ikke representerer foreldre som en gruppe, da oppgaven handler om noen utvalgte foreldres synspunkter og erfaringer.