Overgang barnehage-skole
Abstract
Et godt læringsløp for barn kan blant annet realiseres gjennom et kontinuerlig samarbeid mellom barnehage og skole, der personalet har kjennskap til hverandres praksiser. Møter mellom de ulike nivåene i utdanningssystemet kan være med på å skape forbindelser og sammenheng i barnas overgang. Hogsnes sammenlikner overganger som å «bygge en bro», denne gjør det mulig for barna tilpasse seg sosiale og kulturelle praksiser. En prosess som gjør barna klar til å forlate det kjente til noe som er ukjent. Videre poengteres det at de ulike «broene» i overgangen må være robust nok til å favne mange og ulike barn, for å få til dette må overgangene konstrueres i fellesskap mellom barnehagelærere, grunnskolelærere, SFOmedarbeidere, barn og foreldre (Hogsnes, 2019, s. 57- 58).
På bakgrunn av tematiseringen overfor vil jeg i denne bacheloroppgaven rette søkelyset mot informasjonsoverføringen mellom barnehage og skole, som en mulighet for å fremme barnas følelse av sammenheng mellom institusjonene og som et grunnlag for videre trygghet og læring. Min forskning er basert på empiri innhentet fra tre av fire skoler innenfor en og samme kommune med utgangspunkt i kommunens plan for overganger. I kommunens overgangsplan poengteres det blant annet at det vår og høst skal gjennomføres faglige samarbeidsmøter mellom barnehage og skole. Derfor ble jeg nysgjerrig på hva disse møtene inneholder, samt hvordan informasjon rundt barnehagens arbeidsmetoder og kunnskap tilknyttet enkeltbarn og barnegruppa kommer til nytte i grunnskolelærerens videre arbeid med skolestarterne.
Med bakgrunn i en slik tematisering ble problemstillingen som følger:
«Hvilke tema tas opp i de faglige samarbeidsmøtene mellom barnehage og skole/SFO og hvordan kommer eventuell informasjon fra barnehagen til nytte i skolens videre arbeid med barna?».