De stille barna
Abstract
For å få en dypere forståelse ønsker jeg å gå dypere til verks for å undersøke hva som kjennetegner de stille barna og hvordan det blir tilrettelagt slik at de får være en del av fellesskapet som er med på å medvirke i barnehagen. I rammeplan for barnehagen står det at: «Barnehagen skal være bevisst på barnas ulike uttrykksformer og tilrettelegge for medvirkning tilpasset barnas individuelle forutsetninger» (Kunnskapsdepartementet, 2017, s.21). Barnehagen har en stor og viktig oppgave i møte med de stille barna og deres mulighet til å få medvirke. Jeg har med utgangspunkt i dette utarbeidet en problemstilling som retter søkelys mot personalet i barnehagen, da det er de som møter disse barna daglig i barnehagen. Jeg ønsker også å høre om deres erfaringer og kunnskap rundt de stille barna og hvordan de arbeider med medvirkning. Problemstillingen min har endret seg underveis av oppgaven, ved å bli mer utdypende. Den har utviklet seg fra å være:
«Hvordan tilrettelegges det for at de stille barna skal få medvirke i barnehagen?» til slutt endte jeg opp med å utbedre den til å bli mer innholdsrik og jeg fikk en mer helhetlig problemstilling som passet godt til temaet mitt: «Hva kjennetegner et stille barn, og hvordan legges det til rette for at de stille barna får medvirke i barnehagen?»
For å kunne få svar på problemstillingen, har jeg valgt å samle inn data i form av intervju i ulike barnehager. Jeg har valgt å bruke ordet intervjupersoner når jeg omtaler de jeg har intervjuet, da det er en betegnelse som dekker alle tilfeller (Dalland, 2020, s. 67). Jeg ønsker i denne oppgaven å belyse hvordan de stille barna blir sett og inkludert i barnehagen. Dette gjøres ved å trekke fram funn som drøftes i lys av teori om hva som kjennetegner de stille barna, medvirkning, voksenrollens betydning og lek og samspill.