Telling i barnehagen
Bachelor thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3031674Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Gjennom rammeplanen for barnehagen har Kunnskapsdepartementet definert mål og rammer for personalet i arbeidet med matematikk i barnehagen (Falck-Pedersen & Iversen, 2018, s. 29). I arbeid med matematikken er det kun fantasien som setter grensene. Dersom personalet besitter kunnskap om matematikk, og bruker leken, samtaler, planlagte eller uplanlagte aktiviteter aktivt vil de sitte på unike muligheter til å knytte barns interesser opp imot gode læringssituasjoner, og dermed gi barna en tidlig og god innføring i matematikken (Nakken & Thiel, 2014, ss. 20-21).
Interessen for matematikk i barnehagen kommer som resultat av det pedagogiske arbeidet jeg gjennomførte i praksisperioden gjennom tredje studieår. Jeg opplevde her lite kunnskap om matematikk hos personalgruppen, hvor det blant annet var lite fokus på korrekt bruk av matematiske begreper, og lite fokus på evaluering av didaktisk arbeid underveis og i ettertid.
I bacheloroppgaven har jeg valgt benyttet kvalitative intervjuer som forskningsmetode, hvor jeg har intervjuet to pedagogiske ledere og en styrer. Videre vil jeg reflektere rundt informantenes utsagn om arbeid med telling i barnehagen hvor jeg ser på temaene; personalets bruk av matematiske begreper og barnas begrepsforståelse, barnehagens arbeid som lærende organisasjon og barnehagens fokus på barns medvirkning i arbeidet med telling, og deretter se dette i sammenheng med relevant faglitteratur for å skaffe til veie kunnskaper og svar på problemstillingen:
«Hvordan jobber personalet for å skape matematisk aktivitet for treåringer innenfor temaet telling med fokus på kardinaltall, stabil ordning og parkobling?»