Hvordan kan man bruke Pushwagners verk i barnehagen?
Abstract
Jeg kom med ideen å lage et prosjekt basert på Pushwagners verk for at barna skulle bli mer oppmerksomme med fordelene ved hvordan det er å være ulike. Vi alle ser ulike ut, har forskjellige interesser og det er noe som bare er bra når man vil leke sammen. Jeg skjønte at dette prosjektet skulle handle om likheter og forskjeller mellom barna, og det overordnede målet mitt ble rammeplanens punkt under «Vennskap og fellesskap»; «Personalet skal støtte barna i å ta andres perspektiv, se en sak fra flere synsvinkler og reflektere over egne og andres følelser, opplevelser og meninger.» (Utdanningsdirektoratet, 2017, s.23). Gjennom forskjellige aktiviteter med barna som kunne være alt fra filosofiske samtaler, til malestunder, fikk vi i fellesskap snakket om hva som gjør oss unike og gode støttespillere i barnehagehverdagen. Etter jeg gjennomførte det første utviklingsarbeidet i barnehagen fikk jeg muligheten til å videreutvikle og videreføre dette prosjektet videre til sisteårspraksis. Her valgte jeg å bearbeide prosjektet litt for at det skulle passe inn i hverdagen til barnehagen og at det også skulle være basert på barna sine interesser. Derfor var fokuset mitt mer på barnas undring og deres egne unike kunstuttrykk.
Gjennom et toårs arbeid med dette prosjektet fikk jeg mange gode erfaringer med å introdusere barn for moderne kunst, og jeg lærte hvordan jeg kunne knytte dette opp til det pedagogiske arbeidet i barnehagen.
Da det var tid for å velge et tema og en problemstilling for bacheloroppgaven ble det naturlig for meg å da ha «Kunstmøter med barn» som tema og at problemstillingen ble «Hvordan kan man bruke Pushwagners verk i barnehagen?».