Matglede og gode matopplevelser på tur i barnehagen
Abstract
Måltidet er en stor del av barnas barnehagehverdag og av egeninteresse ønsker jeg å fokusere på måltidet på tur. Når man er på tur i et udefinerbart område, der barna gjerne har en annen tolkning av omgivelsene enn de har innendørs, tenker jeg at det kan legge ulike føringer for hvordan matglede og matopplevelsen blir.
Jeg har selv i voksen alder tenkt på hvor mye bedre maten smakte med gode venner på tur når man gjerne har vært i fysisk aktivitet i forkant. Langholm og Tuset (2013) løfter frem at måltidet kan være noe barna ser frem til og noe de gleder seg til (Langholm & Tuset, 2013, s. 11). Hvordan jobber man for at måltidet på tur blir fylt med matglede og barna sitter igjen med gode matopplevelser? Hvilke utfordringer er knyttet til måltid på tur? hva med den voksnes rolle når man skal jobbe for matglede og gode matopplevelser? Hva er sentralt når det kommer til måltid på tur?
Alle disse spørsmålene ledet meg til problemstillingen:
- Hvordan kan måltid på tur bidra til matglede og gode matopplevelser i barnehagen?