Livsmestring og Helse
Abstract
1. januar 2020 trådde et tillegg i barnehageloven omhandlende nulltoleranse for mobbing i barnehagen i kraft og dermed blir barnehagens arbeid med livsmestring høyst aktuelt for barnehagens pedagogiske arbeid. Livsmestring er et begrep som vil ha betydning for oss som barnehagelærere i vårt arbeid i forhold til både enkeltbarn og barnegrupper.
Den tryggheten og de erfaringene som blir gitt den første tiden i barnehagen vil ha følger for barnets evne til å «mestre» livet i medgang og motgang i nåtid og fremtid. Årsplanen er et dokument som skal synliggjøre hvordan barnehagen følger rammeplanen og barnehagelovens føringer og krav til både foreldre, eiere, politikere, og er et viktig arbeidsdokument for personalet i barnehagen.
Med min interesse for arbeid med livsmestring og psykisk helse i barnehagen og årsplanen som dokument ønsker jeg i min bacheloroppgave å forske på hvordan barnehagene synliggjør i årsplanen hvordan de arbeider med livsmestring, og hvilke føringer rammeplanen legger for dette arbeidet.
Dette ga meg denne problemstillingen, Hvilke føringer legger rammeplanen for barnehagens arbeid med livsmestring og helse, og hvordan synliggjøres dette i barnehagens årsplan?