Holdninger til bruk av digitale verktøy i barnehagen
Abstract
Norge er ett av de landene i verden som er mest digitalisert, og store andeler av Norges befolkning bruker internett. Bruken av digitale verktøy i barnehagen er nå også forankret i rammeplanen, noe som legger føringer om at dette er noe barnehagene skal benytte seg av. Den eksisterende forskningen på området er sprikende og det finnes mange synspunkter rundt det å bringe digitale verktøy inn i barnehagen. Dette bakteppet har ført frem til problemstillingen «På hvilken måte har personalets holdninger betydning for bruk av digitale verktøy i barnehagen?», og det er denne problemstillingen som er blitt besvart i denne oppgaven.
Datamaterialet var intervjuer med to pedagogiske ledere fra to forskjellige barnehager og det ble benyttet tematisk analyse for å analysere datamaterialet. Resultatene av den tematiske analyseprosessen førte frem til tre temaer: «Digitale verktøy som tidstyv», «Bekymring knyttet til at digitale verktøy kan virke ødeleggende» og «Digitale verktøy skaper fellesskap». Resultatene antydet at informantenes negative holdninger knyttet til at digitale verktøy tar for mye tid, samt at det kan ha en negativ påvirkning på barna var noe som kunne begrense deres bruk av digitale verktøy. Samtidig kunne positive holdninger knyttet til fellesskap og inkludering være årsaker til at informantene valgte å benytte seg av dem.
Konklusjonen ble derfor at personalets holdninger kunne ha betydning for bruken av digitale verktøy i barnehagen, mer spesifikt at deres positive holdninger kunne gi økt bruk og negative holdninger kunne bidra til å begrense bruken.