Barns kjønnsuttrykk
Abstract
Som barn var jeg ei skikkelig “guttejente”. I mine valg av klær, leker og aktiviteter så var hovedfokuset mitt at det skulle være tøft. Jeg hadde ingen ønske om å være søt eller å være som de andre jentene. Jeg ville gå i shorts, kjøre skateboard, leke med biler og sykkelen min var alltid en motorsykkel og ikke en hest som de andre jentene sine. I mitt hode var det veldig enkelt. Jeg likte det jeg likte, og jeg så ikke noe problem ved det.
Som voksen identifiserer jeg meg som skeiv og det var ikke før jeg i voksen alder traff på en fantastisk gutt i barnehagen at jeg begynte å reflektere over min egen barndom. Gutten elsket rosa, ville ha på seg Elsa-kjole og hadde løsflette i håret. Han danser rundt på avdelingen og vakte oppsikt. Jeg husker godt at han fikk mange positive kommentarer fra alle ansatte, men jeg reagerte også på at han fikk i overkant mye oppmerksomhet. Burde vi ikke heller normalisere hans uttrykk enn å sette flombelysning på det?
Både de erfaringene jeg gjorde meg som barn og de refleksjonene som ble satt i gang ved møte med gutten i barnehagen, har vært med på å gjøre dette til et tema jeg brenner for. Det har også vært med å forme min problemstilling, som er: Hvordan vil voksnes holdninger til barns kjønnsuttrykk som er motstridende til barnets biologiske kjønn bidra inn i barnets identitetsskaping? Dette er et komplekst spørsmål som krever innsikt og et modent perspektiv på egen identitet og barndom. Av den grunn har jeg valgt å intervjue voksne som hadde et annet kjønnsuttrykk enn sitt biologiske kjønn som barn. Det er ikke bare jeg personlig som lurer på dette, men også meg som gryende pedagog og som ansatt i barnehage. Jeg vil vite hvilken betydning det spiller inn for barnet og dens identitetsprosess hvordan vi, som voksenpersoner i deres liv, møter de på sine uttrykk.