dc.description.abstract | Trivsel er et komplekst begrep som det har blitt økt interesse og oppmerksomhet rundt. Begrepet er gjennomgående i rammeplanen for barnehagen, og det stilles krav til at personalet skal sørge for at alle barn opplever trivsel i barnehagen (Utdanningsdirektoratet, 2017, s. 20). Vi ser med dette at personalet har et stort ansvar for at barn trives i barnehagen, og dette kommer av kunnskap om hva som fremmer barnegruppa og enkeltbarnets trivsel.
Gjennom egne erfaringer og opplevelser har jeg fått se hva det å trives gjør med en person, og hvordan det påvirker hvordan vi er, hvordan vi løser oppgaver og samhandler med andre At barn trives er viktig for å kunne leke, skape gode relasjoner og leve et godt og meningsfylt liv. Som snart ferdigutdannet barnehagelærer med spesiell kompetanse innen natur og friluftsliv har jeg valgt å undersøke barns trivsel på tur. Jeg har da kunnet ta i bruk kompetansen og praksiserfaringen jeg har opparbeidet meg gjennom studiet. Ved å ta et skritt tilbake for å observere barns trivsel på tur har jeg hatt en god mulighet til å få et metaperspektiv, altså et overordnet perspektiv, som lar meg få et større inntrykk av turopplevelsen i sin helhet. På denne måten har jeg fått mer mulighet til å utvikle meg som barnehagelærer med spesiell kompetanse innen natur og friluftsliv, noe som vil bidra til å kunne tilby barn et godt og variert turtilbud i barnehagen.
Min interesse for naturbarnehager ble vekket da jeg selv hadde praksisperiode i denne typen barnehage, og fikk se barnas robusthet i uteleken. På grunn av studiets oppbygning, og at mesteparten av bachelorarbeidet er satt til vinteren, ble det derfor naturlig å ha vinter som en del av problemstillingen min.
På bakgrunn av dette har jeg valgt følgende problemstilling:
Hvilke faktorer innvirker på fireåringers trivsel på tur om vinteren i en naturbarnehage?
I denne oppgaven vil jeg presentere fire forskjellige observasjonssituasjoner fra turer jeg har vært med på i barnehagen. Ved hjelp av en trivselsmanual vil jeg ta utgangspunkt i to situasjoner som viser lav trivsel og to som viser høy trivsel, for å analysere og se hvilke faktorer som har virket inn på trivselen barna viser i de ulike situasjonene. Det tas utgangspunkt i observasjoner av barnas kroppslige og verbale uttrykk, og disse vil drøftes opp mot relevant teori for å kunne belyse problemstillingen. | en_US |