Eventyrlig formidling -Rom for fantasi og lek
Original version
Woldstad, C.K. (2019). Eventyrlig formidling (Masteroppgave). Trondheim: Dronning Mauds Minne høgskoleAbstract
Barnehagens rom og det fysiske miljøet kan ha påvirkning på oss mennesker som oppholder oss der daglig. Det kommer stadig ny forskning som belyser viktigheten av miljøet og materialer rundt oss. Med en kunstpedagogisk tilnærming til feltet har formålet med studien vært å se nærmere på hvordan scenografiske rom, med inspirasjon fra teateret, kan understøtte barns lekekultur i eventyrformidling. Jeg har ikke til hensikt til å se på hva barn lærer, men heller hvordan vi som pedagoger i et samfunn med større læringssyn ivaretar og gir plass til barns egen lekekultur.
Studien bygger på en kvalitativ tilnærming til feltet med aksjonsforskning i fokus. Sammen med 4 barn har jeg gjennomført ulike aksjoner hvor eventyret og lekens egenverdi står sentralt. Aksjonsforskningen vil bidra til nye innfallsvinkler og nytenkende måter å tenke rom, lek og fortelling på.
Funnene gir innsikt i hvordan skillet i tredelings begrepet «kultur for, med og av barn» kan virke utydelig etterhvert som rommet og leken utvikler seg. I barnas lekende uttrykk i møte med et scenografisk rom laget for barn oppstår det lekverdener, og scenografien kommer til live. Fra et rom uten tilhørighet og betydning til et rom med estetiske rammer for lek og formidling, har personalet ved forskningsbarnehagen blitt inspirert til en kunstpedagogisk praksis som også vektlegger rom. Scenografisk arbeid kan gi rom for nytenkende måter å formidle eventyr på samt berike barns lekekultur i estetiske og sansbare rammer.