dc.description.abstract | For å omsette rammeplanen i praksis trenger barnehagene kontinuerlig endrings- og utviklingsarbeid. Dette arbeidet må inkludere hele personalgruppen, og være preget av læring og refleksjon. Som leder i barnehage har jeg erfart viktigheten av å ha lærende møter som en del av endrings og utviklingsarbeidet vi har vært igjennom de senere år.
Siden pedagogene er viktige driverne for dette arbeidet, da de er nærmest de ansatte i hverdagen har jeg valgt å ha fokus på avdelingsmøtet.
I min kvalitative studie hvor jeg har observert fire avdelingsmøter, og intervjuet pedagogene som ledet disse møtene belyser jeg i denne masteroppgaven problemstillingen; hvordan kan avdelingsmøter bidra til faglig utvikling i barnehagen?
Møtekvalitet er avgjørende for å lykkes med implementering og læring. Erfaring, og forskning fortrinnsvis fra skolesektoren har vist at gode møter kan bidra til å bedre praksis og føre til større profesjonalitet.
Det er variasjoner i barnehagene i hvor stor grad avdelingsmøter fungerer som arenaer for faglig utvikling. Mine funn viser at barnehager kan ha strukturerte planer for å inkludere faglig utviklingsarbeid i møtene sine. Mens jeg har flere funn som tyder på at avdelingsmøtet preges av å være en arena hvor personalet på gruppen kan ta opp saker knyttet til praktiske oppgaver, organisering og saker knyttet til barnegruppa og enkeltbarn. De fleste av møtene jeg observerte bærer i liten grad preg av refleksjon og planlagte prosesser med faglig fokus.
Avdelingsmøtene har et stort potensialt for å være arena for faglig utviklingsarbeid, men om de skal kunne fungere som det er det nødvendig med tilrettelegging og oppfølging fra ledelsen. Dette inkluderer kunnskap om lærende møter, støtte gjennom koordinering, systematikk og målsetting. | en_US |