Se tonene! Hør bildene!
Abstract
I denne studien har jeg sett på hva kunstfag kan bidra med i spesialpedagogisk arbeid i barnehagen.
Jeg har tatt utgangspunkt i problemstillingen: Hvordan kan spesialpedagoger bruke kunstfaglige aktiviteter for å åpne opp for barns uttrykk og fremme inkludering i barnehagen. Studien omhandler barn som har vedtak om spesialpedagogisk hjelp i alderen 3-6 år, og en spesialpedagog som primært bruke kunstfaglige aktiviteter i sitt spesialpedagogiske arbeid i
barnehagen. Barnas vanskeområde er ikke avgrenset, da det ikke skal være styrende for om barna kan skape uttrykk eller oppleve inkludering. Studiens teoridel består av lov- og regelverk, samt ulik teori som omhandler anerkjennelse, inkludering, medvirkning, og kunstfagenes mange muligheter. Teorien har som mål å kaste lys over de funn som er framkommet gjennom datagenereringen, med utgangspunkt i problemstillingen.
Arbeidsmetoden jeg har brukt er tilhørende i en kvalitativ forskningstradisjon. Metoden brukt for datagenerering består av ulike narrativ fra eget arbeid i barnehagen, samt et tematisert semistrukturert forskningsintervju. Intervjuet ble i ettertid transkribert og tematisk analysert. Intervjusubjektet har også bidratt med narrativ som blir brukt i denne studien. Narrativ og intervju har lagt grunnlag for tolkning og drøfting av hvordan spesialpedagoger kan bruke kunstfag i sitt arbeid for å ivareta barns uttrykk og fremme inkludering.
Oppsummert kan funn betraktes som at kunstfagene er et arbeidsverktøy som gir mange muligheter for å ivareta barns uttrykk, og for å fremme inkludering. Materialer har stor betydning for å skape uttrykk som kan bidra til deltakelse. De ansattes kompetanse, holdninger og handlinger er styrende for i hvor stor grad kunstfagene benyttes. Dette legger føringer for barns muligheter til medvirkning og deltakelse i fellesskapet.