Ledelse av kvalitetsarbeid i barnehagen: en diskursanalytisk studie av politiske føringer for kvaliteten i den norske barnehagen
Abstract
Målet med denne masteroppgaven har vært å se hvordan føringer fra et politisk dokument er med å påvirke kvalitetsdiskursen og skape implikasjoner for ledelse av barnehagen. For å belyse problemstillingen har jeg benyttet den kvalitative forskningsmetoden kritisk diskursanalyse. Denne metoden baserer seg i et sosialt konstruktivistisk vitenskapssyn og bruker analyse av tekst som sitt primære datagrunnlag. Analysen gir en videre tilgang til den diskursive og sosiale praksisen som kan tolkes ut ifra teksten.
Det politiske dokumentet som ble benyttet som tekstdata var stortingsmeldingen: Meld. st. 6 (2019-2020) Tett på- tidlig innsats og inkluderende felleskap i barnehage, skole og SFO. Begrepene kvalitet og ledelse ble kodet og kategorisert for å kunne generere funn relatert til problemstillingen. Funnene i analysen viste at stortingsmeldingen har som mål å heve kvaliteten i barnehagene gjennom endring av barnehagelærerutdanningen, kompetanseheving blant ansatte og bruken av standardiserte kartleggingsverktøy for kartlegging av barns læring og språklige utvikling.
Teorigrunnlaget ble basert i filosofen Michel Foucault sine tanker om diskurs, styringsteknologi, utdanningssystemer og makt. Videre ble ledelsesperspektiver rundt endringsledelse og verdiledelse løftet frem for å belyse lederens håndtering av føringene fra politisk hold. Her ble også kompetansehevning og barnehagen som lærende organisasjon støttende til ledelsesperspektivene. Forankringen i teorien tok også for seg den profesjonelle motstanden som kan oppstå i en verdidiskusjon og ved implementeringen av føringene.
Avslutningsvis ble funnene drøftet i lys av de teoretiske perspektivene med den hensikt å besvare problemstillingen.