Hvordan fremme barns psykiske helse gjennom måltidet
Abstract
Det legges vekt på psykisk helse i Rammeplanen for barnehagen, under fagområdet Livsmestring og helse. Rammeplanen viser at personalet skal fremme barns psykiske helse (Kunnskapsdepartementet, 2017, s. 13). Psykisk helse handler om å ha det bra, oppleve overvekt av positive følelser og ha god livskvalitet (Drugli & Lekhal, 2018, s. 32). Det å kjenne på trivsel kan være med på å fremme den psykiske helsen, fordi barna opplever positive følelser. Dette er noe barnehagepersonalet skal tilrettelegge for i hverdagen.
Måltidet er en rutinesituasjon, og er derfor en aktivitet som må gjennomføres (Drugli & Lekhal, 2018, s. 110). Drugli og Lekhal (2018) sier at det er viktig å sørge for god kontakt, glede, mestring og medvirkning i måltidet, fordi da får barnehagepersonalet utnyttet potensialet i måltidet, som er en aktivitet som skjer daglig (s. 110). Under måltidet er barna og de ansatte samlet og det gir barnehagepersonalet en unik mulighet til å møte barna (Drugli & Lekhal, 2018, s. 110). Det går mye tid til de hverdagslige hendelsene som for eksempel måltidet. På bakgrunn av dette kan det være verdifullt å ta utgangspunkt i en rutinesituasjon for å fremme fokus på barns psykiske helse. For eksempel spiser barnehagebarn ca. 3000 måltider i barnehagen (Ingul, 2018, s. 282). Dette gir barnehagepersonalet en stor mulighet til å bruke denne tiden til mer enn bare å spise.
Denne aktualisering har ført til problemstillingen: På hvilken måte opplever barnehagepersonalet at de kan fremme barns psykiske helse gjennom måltidet?