Hvordan opplever pedagogiske ledere kjønnede forventninger til egen ledelse? Master
Abstract
Barnehagen utgjør en kritisk arena for barns tidlige utvikling, deres forståelse av samfunnet og deres opplevelse av kjønn. I denne sammenhengen spiller pedagogiske ledere en avgjørende rolle i å forme barnehagens praksis, kultur og miljø. Denne studien tar sikte på å utforske hvordan pedagogiske ledere opplever kjønnede forventninger i deres jobb. Jeg skal se på deres pedagogiske ledelse i relasjon med seg selv og i relasjon med andre, som medarbeidere, foreldre og styrere. Gjennom en kvalitativ tilnærming, i et sosialkonstruktivistisk perspektiv, søker jeg å avdekke de underliggende normer, verdier og praksiser som former ledelsesdynamikken i barnehagen. På tross av fremskritt innen likestilling, gjenstår det å utforske i hvilken grad disse stereotypiene fortsatt påvirker ledelsesdynamikken i moderne barnehager. Det er også viktig å forstå betydningen av den relasjonelle ledelsesmodellen i barnehagen, som vektlegger betydningen av å bygge sterke bånd og kommunikasjon med både medarbeidere, barn og deres familier.
Sentralt i denne studien står problemstillingen: «Hvordan opplever pedagogiske ledere kjønnede forventninger til egen ledelse?».
Jeg søker å utforske hvordan kjønnede forventninger og stereotypier former pedagogiske ledere sin tilnærming til ledelse for medarbeiderne sine og foreldrene, samt implikasjonene dette har for barnehagens praksis og kultur. Gjennom å besvare denne problemstillingen håper jeg å bidra til en dypere forståelse av temaet kjønn og pedagogisk ledelse i barnehagen