Hvordan opplever barn som mottar spesialpedagogisk hjelp trivsel i barnehagen?
Abstract
I denne studien har jeg søkt etter kunnskap hvordan opplever barn som mottar spesialpedagogisk hjelp trives i barnehage. Det er videre formulert tre forskningsspørsmål som skal hjelpe meg å avgrense oppgaven og bidra til å besvare problemstillingen.
For å svare på problemstilling og forskningsspørsmål har jeg benyttet meg av kvalitativ metode som observasjon og intervju.
Studien er inspirert av tidligere forskningsartikler av Fugelsnes (2022), Aasen (2016), Eide et. al (2019) og Bratterud et. al (2015) har vært avgjørende. Trivsel rommer mange kontekster til barn i barnehagen og hvordan syn på barn er. Det handler om at barn har mulighet til å påvirke sitt liv, bli sett for den de er og anerkjent som et subjekt.
For barna i denne studien har voksenrollen en stor betydning for deres trivsel og er hovedfunn i denne studien. Det opplevdes som ærlige barn som formidlet sine ønsker om hvordan de ønsker engasjement fra voksne og hva de ønsket de skal gjøre, men også motsatsen. Videre har vennskapsrelasjoner en betydning for trivsel og lek/rom. Å ha noen å leke med, men også mulighet for å trekke seg bort eller være i fred enkelte ganger beskrives som å styrke trivsel til barna i denne studien. Teoretiske rammeverk er tatt utgangspunkt i trivsel, relasjoner og lek og rom. Det er valgt ut på bakgrunn av hovedfunn i datamaterialet og støtter seg til Allardt. Ved hjelp av hans verdier som having, loving and being, som legger vekt på materialitet, og tilgjengelighet, relasjoner og fellesskap. Denne teorien er satt sammen med Vedeler, Åmot, Størksen og Ytterhus & Åmot for å bygge opp under til en barnehagekontekst. Hvordan opplever barn som mottar spesialpedagogisk hjelp trivsel i barnehage?